Članek
S športnim direktorjem o dosedanjem delu in novih izzivih v nadaljevanju sezone
DRESI ZA LIVERPOOL SE DELIJO V VELENJU
"Prva tekma po premoru je za klube zmagovalce, z reprezentanti vedno najtežja"
Foto: Drago Wernig
Klubske tekmovalne aktivnosti mirujejo, ekipa se po predvidenem programu pripravlja na nove izzive in vmesna faza je ustrezen čas za oceno trenutnega stanja ob pogovoru s športnim direktorjem.

»Celotno delo, tako strokovnega vodstva kot igralcev, je opravljeno več kot z odliko. So fenomeni. Pokazali so vse, kar sodi v človeški del. Da so vrhunski fantje, nogometni talenti in tudi ljudje, ko ne gre preprečiti, da včasih, razumljivo, pride do določenega padca, utrujenosti. Toda splošna podoba dosedanjega dela sezone je pozitivna,« poudarja Zlatko Zahovič.

Za nami je 20 tekem. 11 prvenstvenih, 1 pokalna in 8 evropskih. Z veliko porabo energije, a z uspešnim izkupičkom: 12 zmag/6 remijev/2 poraza.
»Ta premor je dobrodošel, da fantje zadihajo, spet napolnijo baterije, saj nosijo veliko breme in ponosni smo, kako se soočajo z vsemi zahtevami. Zavedamo se naporov, ki jih je treba prestati, fizičnih in psiholoških. Vedno ne moreš zmagati in s klubske strani imajo podporo v vseh trenutkih. Zgodilo se je, da smo recimo v Sevilli odigrali pod pričakovanji, o tem ni dvoma. Ne glede na kvaliteto, ki jo ima Sevilla, mi prihajamo iz zahtevnih kvalifikacij, ki so terjale emocionalno in fizično izpraznitev. Toda našo zgodbo bi ocenil pozitivno in sem prepričan, da bomo po premoru spet imeli dovolj energije. Pred nami je novo, drugačno obdobje, ko bodo v oktobru, novembru in decembru pogoji za igro zaradi vremenskih razmer slabši. Ostajamo pa pri spoznanju, da imamo širok kader in sposobnost uspešnega izražanja športnih lastnostih ne glede na okoliščine.«

Čakamo še na vrnitev vseh reprezentantov in dopolnitev vrst, potem pa se začenja novo poglavje s prvenstvenim gostovanjem. Za nas že v petek v Velenju.
»Vedno je najtežja tekma za velike klube, klube zmagovalce, kar Maribor je, prva po premoru. Igralci pridejo iz reprezentance, iz neke druge zgodbe. Ko analiziraš vse klube, od katerih se pričakujejo zmage in imajo veliko reprezentantov, pomenijo te prve tekme po premoru najzahtevnejše preizkušnje. Pojavijo se dileme, ali igrati s tistimi, ki so ves čas prizadevno delali v klubu, ali uvrstiti v ekipo igralce z reprezentančnih akcij. Tukaj je vloga trenerja najtežja in najpomembnejša, naš trener pa ima ogromno izkušenj s takšnimi tekmami. Med tem premorom nismo imeli v procesu klubskega treninga osmih igralcev, to je vedno poseben izziv. Verjamem v trenerja, igralce, v naš kolektiv, da bodo to dobro izpeljali. Doslej nam je uspevalo dobivati najtežje tekme, kar trenutno je tekma v Velenju in z izkušnjami, ki jih imamo, z več ali manj težavami, ki se bodo nedvomno pripetile med dvobojem v Velenju, verjamem v pozitiven rezultat. Eno je koristnost premora, nekaj drugega pa ta preskok nazaj v klubski ritem iz reprezentančnega filma. Zato velja veliko opozorilo pred Velenjem, kjer me ne zanima igra, ampak rezultat. Da igramo kot igra Maribor, tekmovalno.«

Oktobrski program bo imel več mejnikov. Po velenjskem uvodu z nadaljevanjem Lige prvakov in spektaklom v razprodanem Ljudskem vrtu proti Liverpoolu.
»Liga prvakov je naš vsakdanjik, tako da je še dovolj časa do Liverpoola, ki zdaj ni v mislih. Samo Rudar.«
5.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
13
Aluminij
9
Domžale
9
Gorica
8
Krško
6
DNŠ Mura
5
Olimpija
5
Triglav
5
Rudar
4
Celje
3