Spominjamo se 
Zgodovina NK Maribor 1961-1970


  Rojstvo kluba 12. decembra 1960

  Kakšen začetek… Da bo postal velik, prepoznaven klub, je NK Maribor nakazal že v prvi tekmovalni sezoni po ustanovitvi. Takoj se je uspel prebiti v vrh slovenskega nogometa in osvojiti prvo mesto. In kako se je vse skupaj začelo?

  Moči so se povezale, mariborske nogometne sile so težile k enotnosti. Odborniki so staknili glave in ob novem rojstvu, zdaj vijoličastega kluba, združili najboljše igralce. Spremenjeno razmerje kakovosti so pospremili z optimizmom – Maribor meri na prvo mesto v slovenskem prvenstvu. Naloga je bila olajšana, od ŽNK Maribor je novoustanovljeni klub podedoval točkovno prednost po jesenskem delu.

  Prva tekma proti Kovinarju

  Člani prvega moštva so imeli spoznavni trening na stadionu ob Tržaški cesti, takoj je sledilo nabiranje kondicije in uvodne pripravljalne tekme. Najprej proti Kovinarju, kot se spodobi, če so že po razpadu skupaj pisali pričetek nove zgodbe. Na blatnem igrišču so igralci Maribora dirjali v zeleno modrih dresih, ker novih vijoličastih še niso dobili. Vratarja Eferl in Vabič ter Donko, Gabrijan, Krejač, Zečić, Breznik, Šober, Blaznik, Arnejčič, Tolič, Beti in Lepenik so priigrali zgodovinsko zmago z 2:1. Štefan Tolič je dvakrat neubranljivo kresnil proti golu in se vpisal v anale. Premiera je še bila poizkusna, prijateljska. Prvo resno tekmo pa so nogometaši, ki so orali ledino, odigrali z reprezentanco svobodne Alžirije na stadionu Železničarja, saj je bil Ljudski vrt v izgradnji. Končalo se je 1:1, gol za Maribor je zabil Vidic. Člani prve ekipe so bili Herbert Vabič, Štefan Tolič, Marjan Kramer, Vinko Donko, Teo Vidic, Vinko Krejač, Egon Eferl, Anton Čeh, Milan Šober, Oto Blaznik, Franc Kek in Peter Radulovič.

  Takoj uvrstitev v drugo jugoslovansko ligo

  Beograjčan Andrija Pflander je bil trener, ki je popeljal moštvo do prvega mesta v slovenskem prvenstvu in kvalifikacij za drugo zvezno ligo. Zaradi bolezni ga je nato zamenjal Zagrebčan Vladimir Šimunić. Mož, ki si je šest let kasneje z Mariborčani izbojeval tudi nepozabno druženje z najboljšimi jugoslovanskimi ekipami. Po poklicu je bil nekdanji vratar učitelj telovadbe, zato je vse gradil na moči in kondiciji. Ekipa je imela energije za dve tekmi, čeprav nihče ni bil profesionalec. Vsi so bili v službi ali še dijaki in študentje.

  V odločilni ligaški tekmi so Mariborčani na gostovanju suvereno premagali Ljubljano s 4:0 in si priigrali možnost, da se preko kvalifikacij prebijejo v drugo zvezno ligo. V prvem krogu kvalifikacij so se pomerili z ekipo Mladosti iz Zagreba, dve zmagi pa sta prinesli napredovanje. Naslednji je bil na vrsti Metalac iz Siska. Prvi dvoboj v Ljudskem vrtu se je končal 2:2, toda na povratni tekmi na Hrvaškem so Mariborčani pometli z nasprotnikom. Slavili so z 10:0, da ljudje sploh niso mogli verjeti vestem iz Siska. Na oglasni deski v središču mesta, kjer so tedaj vpisovali rezultate, je bilo najprej zabeleženih 0:1... Metalca je pokopal Arnejčič, ki je dosegel kar pet zadetkov in tlakoval pot do trenutka odločitve, spopada z Uljanikom iz Pulja v zadnjem krogu kvalifikacij. V Mariboru je bilo 2:0 in poraz z 0:1 v gosteh ni odvzel sanj o drugi ligi. Za odmeven uspeh na povratni tekmi je bil med najzaslužnejšimi vratar Vabič. Na odločilni tekmi je NK Maribor nastopil v postavi: Vabič, Donko, Tolič, Kek, Zečič, Radulovič, Šober, Vidic, Arnejčič, Blaznik, Kramer.

  Zgodovinski mejnik – uvrstitev v prvo zvezno ligo

  Od leta 1961 je NK Maribor uspešno nastopal v drugi zvezni ligi. Že v sezoni 1962/63 pomnimo odmeven dosežek, tretje mesto za Trešnjevko in Čelikom. Naslednja sezona je prinesla še stopničko višje, drugo mesto za ekipo Zagreba. Nato pa je prišla zgodovinska sezona 1966/67, z napredovanjem v prvo zvezno nogometno ligo. Ekipa je igrala odlično, že štiri kroge pred koncem prvenstva je z zmago v gosteh proti Bosni s 3:0 potrdila prvo mesto za tedaj največji uspeh v zgodovini kluba. Enajsterica s pomembnega mejnika: Grloci, Bolfek, Fuček, Sizgoreo, Grubišič, Klančnik, Markovič, Orošnjak (Krajnc), Prosen, Arnejčič, Binkovski.

  Na prvo prvoligaško sezono so se Mariborčani dobro pripravili. Prvo prvoligaško tekmo v zgodovini kluba je NK Maribor odigral 20. avgusta 1967 v Skopju proti Vardarju. Moštvi sta se razšli z 1:1, kot prvega strelca bomo pomnili Marasa, ki je z glavo zadel po predložku Binkovskega. Vardar je pred tekmo veljal za favorita, Mariborčane pa je v Skopju v soparnem poletnem vremenu pričakalo sedem tisoč bučnih navijačev. Vseeno to niso bile ovire, da ne bi Arnejčič, Prosen in drugi odigrali brez strahu. V Ljudskem vrtu jih je za nagrado naslednjo nedeljo pozdravilo osem tisoč pristašev. Tudi Proleterju iz Zrenjanina so dali vedeti, da so se resno lotili izziva prve zvezne lige. Nasuli so mu tri zadetke, strelci so bili Krajnc, Arnejčič in Binkovski. Nasploh se je uvodna prvoligaška sezona za vijoličaste dobro končala, v močni konkurenci so bili dvanajsti. Najboljši rezultat v petletni zgodovini igranja v prvi zvezni ligi pa so dosegli v sezoni 1969/70. Potem ko so v zadnjem krogu sredi Zagreba senzacionalno premagali Dinamo kar s 3:1, so na koncu prvenstva zasedli deseto mesto.