Zgodovina NK Maribor 1981-1990


  V senci dogodkov izven zelenih površin

  Obdobje osemdesetih let se ni začelo najbolj prijetno. Takoj po koncu sezone 1980/81, ko je moštvo trepetalo za status in z zmago v zadnjem krogu proti Čeliku s 4:2 uresničilo cilj (deseto mesto je zagotavljalo obstanek v drugoligaški konkurenci), je namreč izbruhnila največja afera v zgodovini mariborskega nogometa. Takoimenovana "afera žoga", po kateri je NK Maribor disciplinska komisija združenja drugoligašev izključila iz druge zvezne lige. Nadaljevati je bilo treba v republiški ligi. Prav v trenutkih, ko je selekcijski način dela v klubu obrodil prve sadove… Toda neprijetna dogajanja niso pomenila popolnega potopa, mesto ni dvignilo rok nad najuspešnejšim nogometnim klubom. Moštvo se je takoj vrnilo med drugoligaše, z le dvema porazoma v prvenstvu, hkrati pa so vse pogosteje začeli dobivati priložnost za igranje mlajši igralci iz domačega okolja.

  Izpadli in se vračali

  Žal pa tekmovalni uspeh ni razblinil črnih oblakov. Krize po "aferi žoga" s tem še zdaleč ni bilo konec, ampak se je komaj prav začela. Sledila so leta životarjenja, NK Maribor se namreč vse do razpada nekdanje skupne države ni več trdneje postavil na noge. Osemdeseta leta so ob finančnih težavah zaznamovala tudi tekmovalna nihanja, s selitvami iz slovenske v drugo zvezno ligo in nazaj. Vselej po osvojitvi prvega mesta v slovenski konkurenci ekipa nato ob napredovanju v višji rang ni mogla pobegniti z dna drugoligaške lestvice. Sezona 1986/87 je bila zadnja v drugi jugoslovanski ligi, za slovo je vijoličasta četa gostovala v Bugojnu pri ekipi Iskre. Kot zadnji strelec za NK Maribor v tem tekmovanju ostaja zapisan Radulovič.

  Za konec v medrepubliški ligi

  Naslednja prelomnica je povezana z letom 1988. Najprej je dobilo črno obrobo – od nas se je poslovil nepozabni golgeter Mladen Krajnc, eden najboljših nogometašev kluba doslej. Za napadalca, ki je igral za NK Maribor v prvi in drugi ligi ter s hitrimi pobegi po igrišču pridobil različne vzdevke (črni biser, črna gazela, Dida…), je bilo 22. oktobra 1988 med vožnjo z motornim kolesom usodno trčenje z avtobusom. Nova generacija v vijoličastem pa je v tem času začela z nastopanjem v zahodni skupini novoustanovljene, medrepubliške lige. Tedaj je namreč prišlo v nekdanji Jugoslaviji do reorganizacije nogometnih lig, po novem sistemu je obstajala zraven prve zvezne lige še samo ena druga liga, na novo pa se je začelo tekmovanje naslednjega ranga, s štirimi medrepubliškimi ligami. V letih 1988-1991 je klub ves čas tekmoval v tretjeligaški druščini. Brez odmevnejših dosežkov, a z uvajanjem igralcev iz lastnega podmladka v člansko vrsto in s postavljanjem temeljev za lepe trenutke, ki sledijo. V naši, samostojni državi.