Članek
Aljoša Matko o dragocenih izkušnjah in novem mejniku z golom na evropskem prvenstvu do 21 let
POSEBEN SPOMIN IN DODATEN MOTIV
Foto: Grega Wernig
Zgodba o obetavni karieri je dobila novo poglavje. Vijol’čni bojevnik z vse večjo minutažo v prvi članski sezoni v Ljudskem vrtu je bil tudi stalnica v začetni enajsterici na UEFA evropskem prvenstvu do 21 let, tekmovanje pa zaključil kot edini strelec v slovenski reprezentanci.

“Zelo sem bil vesel in ponosen, prejel veliko čestitk, ampak zadovoljstvo ni bilo popolno. Na nek način sem se zapisal v zgodovino, gol na evropskem prvenstvu na domačih tleh mi bo za vedno ostal v posebnem spominu in prinesel nov, dodaten motiv za prihodnje delo, toda ostal je grenak priokus, saj nam ni uspelo zadeti še kdaj in osvojiti še kakšno točko več. Igranje proti igralcem, ki igrajo v ligi prvakov ali v močnejših ligah, je bilo zahtevno, a obenem koristno. Videli smo, kje smo trenutno in kaj nam še manjka za naslednje korake naprej. Najbolj pa smo obžalovali, da nismo imeli podpore s tribun, kar bi v veliki meri spremenilo podobo tekmovanja,” pravi Aljoša Matko o dogajanju v preteklih dneh in pridobljenih dragocenih izkušnjah.

“Španija je potrdila, da je upravičeno eden izmed glavnih favoritov za naslov evropskega prvaka. V dvoboju s Češko žal nismo uspeli zdržati do konca, do zmage nas je ločilo le nekaj minut. Če bi zmagali, bi se morda tudi zadnja tekma drugače razpletla. Proti Italiji nismo slabo začeli, a proti takšni ekipi, ki kaznuje vsako napako, si jih preprosto ne smeš privoščiti. Na tem nivoju se po eni napaki že moraš obrniti proti sredini igrišča. Ko imajo takšni igralci nekaj več prostora, to spretno izkoristijo.”

Čeprav ni bil daleč od Ljudskega vrta, se je vmes zgodilo precej sprememb. Med reprezentančnim premorom se je začel nov projekt pod vodstvom Simona Rožmana.
“Slišal sem se s fanti, dobro so izkoristili priprave v Čatežu. Povedali so mi, kako potekajo treningi, prvi vtisi vseh so pozitivni. Upal sem, da bom v tem tednu tudi sam spoznal nove zahteve trenerja, ampak bo, žal, zaradi znanega dogajanja to moralo počakati. Verjamem pa, da bomo v prihodnje dobro sodelovali in bili uspešni.”

Po zaključku EP se je premaknil iz hotela pod Pohorjem v svoj mariborski dom, da bi nadaljeval uspešno klubsko zgodbo. Toda na nadaljevanje aktivnosti bo treba zaradi višje sile še nekoliko počakati.
“Ni prijetno, a se moramo sprijazniti s to odločitvijo, ki nas je presenetila, glede na to, da smo imeli redna testiranja in ne bi nikogar ogrožali. Zdaj je treba oddelati treninge na daljavo čim boljše in čakati, kdaj bomo spet skupaj, kdaj bo čas za tekme. Ko dobimo dovoljenje za igranje, nas čaka zanimiv finiš sezone. Glede na spremembo koledarja se bo verjetno igralo v zgoščenem ritmu, zato moramo tudi v tem vmesnem obdobju vsako aktivnost oddelati na najboljši način. Ob nadaljevanju prvenstva nas čaka 9 tekem, na katerih si ne smemo privoščiti spodrsljajev. Cilj je jasen, vse bomo naredili, da postanemo prvaki."
27.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
50
Maribor
49
DNŠ Mura
45
Domžale
40
Luka Koper
37
Bravo
34
Tabor Sežana
33
Celje
27
Aluminij
27
Gorica
19