Članek
Trenerjev pogled na boleč poraz v Kidričevem in točkovni primanjkljaj po osmih krogih
SMO KAZNOVANI IN NE KAZNUJEMO
Foto: Grega Wernig
Želenega zasuka rezultatske krivulje navzgor nismo dočakali. Po reprezentančnem premoru korak nazaj, v tekmi z neučinkovitim uvodom so se namesto hitrega vodstva iz dveh velikih priložnosti že po treh minutah igre zadeve obrnile v popolnoma drugo smer.

“Aluminiju čestitke za zmago, nam nezadovoljstvo ob prikazanem. Na koncu visok poraz, lahko pa bi bilo povsem obratno. Opazno je, da imamo problem z učinkovitostjo, na drugi strani pa res prepoceni dobivamo zadetke. Vsaka, tudi najmanjša napaka nas stane, ob tem pa na nasprotni strani ne kaznujemo, kar bi morali,” je po tekmi v Kidričevem izpostavil Simon Rožman.

Ob napovedniku tekme je trener poudaril pomen ustrezne vneme kot predpogoj, končnih 0:3 pa zahteva daljši komentar dogajanja.
“Priprava je bila dosledna, igrali so dobili dovolj informacij. Želeli smo, da bi bili na enaki ravni s tekmeci po želji in stopnji agresivnosti, pa naj o zmagovalcu odloči kvaliteta. Ta kvaliteta pa se ni obrnila v našo smer, nismo je izrazili… Imeli smo dober uvod, težko si pripraviš boljše priložnosti. Nismo zadeli, nato pa smo dobivali gole v obdobju naše prevlade. Pričakoval sem stopnjevanje našega ritma, zato je razočaranje še večje. Še enkrat se je izkazalo, da imajo tekmeci proti Mariboru eno energijo, v drugih dvobojih drugačno. To je že stalnica. Če bi šla tekma ob priložnostih Mudrinskega v drugo smer, bi se zdaj drugače pogovarjali. Vedeli smo, da bo težko, ko se Aluminij zapre, a smo si dovolili prav to, čemur smo se želeli izogniti.”

Po visokem porazu ne gre izpostavljati izostankov, a je tukaj pojasnilo o odsotnosti Sikoška in Kodermana.
“Oba sta v zadnjem trenutku odpadla zaradi bolezni. Priprave so šle v eno, na tekmo smo šli v drugo smer.”

Med tekmo je sledil še dodaten udarec: poškodoval se je tudi Milec. V 2. polčasu se je tako s štoperskega položaja k levi stranski črti preselil Voloder.
“Že pred tekmo smo improvizirali, redko se zgodi, da istočasno zbolita oba leva bočna branilca. Ker v tej novi sedanjosti ne gre brez prilagajanja, smo se odzvali in nato se je znova vmešala višja sila. Počakati moramo na informacijo, kako dolgo bo Milec moral mirovati.”

8 krogov, 13 točk. Ne moremo mimo premajhnega točkovnega izkupička, kje so vzroki iz trenerjevega zornega kota?
“Težko je opisati z eno besedo. Zagotovo je najtežje fantom. Pripravili smo si veliko število obetavnih situacij, nismo jih izkoristili. Vedeli pa smo, da gre za tekmo, na kateri bo prvi gol usmeril dogajanje v eno ali drugo smer. Kvaliteta zaključka nedvomno mora biti na višji ravni, igralci pa morajo prevzemati večjo odgovornost med tekmo. Ko smo se lotili dela, smo vedeli, kakšna je pot in s kakšno ekipo gremo v sezono. Verjamem v fante, naloge na treningih izpolnjujejo dobro, na tekmi pa ne pokažemo, kar bi morali in rezultatsko nismo nagrajeni. Je pa liga izenačena, kar se potrjuje na različne načine. Ekipa, ki doseže prvi gol ali je energetsko na višjem nivoju, praviloma dobi posamezno tekmo.”

Ob spodbudi med celotnim prejšnjim obdobjem so tokrat navijači po neprijetnem razpletu prvič izrazili nezadovoljstvo.
“Upravičeno. Vsi skupaj se moramo zavedati, kaj pomeni ta dres in zakaj navijači hodijo na tekme. Ko z dolžnim spoštovanjem do nasprotnika, ne pokažemo razlike v kvaliteti, je nezadovoljstvo razumljivo. Pogledati se je treba v ogledalo. Zadeve, ki se nam dogajajo pri prejemanju zadetkov, se nam ponavljajo in tukaj ne gre za proces treninga. Ob tem pa moramo poskrbeti za večjo mirnost ekipe pri zaključkih. Trenutna učinkovitost ni na nivoju, ki bi se spodobil za NK Maribor.”
8.krog LESTVICA
STRELCI
Luka Koper
19
Bravo
13
Olimpija
13
Maribor
13
DNŠ Mura
11
Tabor Sežana
10
Celje
10
Aluminij
7
Domžale
7
Radomlje
5