Članek
S trenerjem o najpomembnejših ugotovitvah in potezah, ki so privedle do vijol'čne preobrazbe
POT, NA KATERI ŽELIMO VZTRAJATI
"Roku sem predal pooblastila v igri in poudaril, da bo moja podaljšana roka na igrišču."
Foto: Grega Wernig
Najvišja zmaga v sezoni, še tretja zaporedna na gostovanjih. Sicer pa tekma, ki sta jo ob učinkovitosti našega moštva zaznamovala dva rdeča kartona gostiteljem. V pogovoru po uspešni otvoritvi druge četrtine prvenstva Damir Krznar o najpomembnejših ugotovitvah.

O reviji golov proti Radomljam…
“Končno ena mirnejša tekma, brez stresa. Kar veseli, je dober vstop v tekmo, z zgodnjim vodstvom. Po 1:0 smo nadzorovali igro, sledila je izključitev njihovega vratarja, nato je bilo lažje igrati in voditi moštvo. To izključitev smo takoj pretvorili v 2:0 in imeli dogajanja v nadaljevanju povsem pod nadzorom. S tem drugim golom lahko rečem, da je tekma tudi že bila zaključena. Želel sem, da ohranimo mirnost v igri, zato smo ostali do 60., 65. minute s tremi igralci v obrambni vrsti. Iz stabilnosti obrambe smo si ustvarili možnost, da se razigramo tudi v napadu.”

O prvi “povezavi” dveh zaporednih zmag in enajstih osvojenih točkah v zadnjih petih tekmah…
“Pogosto poudarim, da je zelo pomembno po zmagi potrditi uspeh še z eno. Končno nam je uspelo. S tem tri točke proti Bravu dobijo pravi pomen in ne glede na premor, ki sledi, velja že zdaj, da je točke iz Domžal treba potrditi tudi proti Gorici. Utiramo si pot, z zadnjimi rezultati imamo nekaj več samozavesti, poguma, zagnanosti. Veliko dela je še pred nami, to je komaj začetek. Nogomet zahteva nenehno dokazovanje in tega se moramo dobro zavedati.”

O kolektivni učinkovitosti, s petimi različnimi strelci…
“Če si odvisen od enaga ali dveh posameznikov, nikdar ni dobro. Nogomet je ekipni šport, to ponavljam igralcem na vsakem sestanku, ob različnih priložnostih. Ekipa vedno vrže na površje posameznika. Veseli, da smo tokrat imeli pet različnih strelcev in potrudili se bomo, da bomo imeli med sezono dober, učinkovit napad.”

Ob moštveni tudi o preobrazbi Roka Kronavetra
“Njegove nogometne veščine nikdar niso bile vprašljive. Se pa je pogosto izpostavljalo, da naj ne bi tekel dovolj in naj bi se premalo trudil. Z Rokom sem opravil zelo kratek pogovor. Predal sem mu pooblastila v igri in poudaril, da bo moja podaljšana roka na igrišču. Ko nekomu nameniš takšno vlogo, mu hkrati predaš tudi veliko odgovornost. Gre za pametnega fanta, ki je dojel in se zavedal, da mora biti v tej vlogi zgled drugim. Naj traja to uspešno obdobje, verjamem, da bo. Seveda pa imamo ob Roku še nekaj nosilcev igre, saj morate vedno imeti tri, štiri trenerje znotraj slačilnice, ki bodo v dobrih, a tudi ob slabših trenutkih znali usmerjati ekipo.”

O spoznanju, da imamo novo ime na seznamu klubskih strelcev…
“Veseli, ko imate takšno mladost. Trening je vedno merilo in Luka Božičković si je zaslužil priložnost. Najtežje mi je, ko moraš kot trener nekoga pustiti izven moštva. Na prejšnji tekmi je bil takšen razpored dvajsetih igralcev, da zanj ni bilo prostora. Poklical sem ga v pisarno, ga objel in rekel, da mi je žal, ker mu ne morem nameniti priložnosti, saj je odlično treniral, kar pa ne pomeni, da bo tako tudi v prihodnje. Luka je razumel moje sporočilo, naslednji teden oddelal z enako vnemo in to se je obrestovalo. Zadetek ob njegovem debitantskem prvenstvenem nastopu je predvsem nagrada zanj.”

O izboljšanju razlike v zadetkih, iz -4 smo prešli v +1…
“Tudi zaradi tega spoznanja imamo dodatne razloge za zadovoljstvo. Včasih o stanju na lestvici odloča razlika v zadetkih, ki pa vmes ima tudi precejšnji psihološki pomen. Moramo biti napadalno usmerjena ekipa. Veliko pomeni stabilnost obrambe, to drži, vendar Maribor mora vedno stremeti k temu, da zabije čim več golov. Kljub visokemu vodstvu smo iskali nove rešitve, skušali še kdaj zadeti in to je tista pot, na kateri bomo vztrajali.”

O predvidenih aktivnostih med reprezentančnim premorom…
“Rekel sem pred tekmo, dajmo narediti vse, da bomo lahko v prihodnjih dveh tednih naporno obbdobje oddelali z nasmeškom. Čakata nas precej naporna delovna tedna, vmes bomo v petek odigrali tudi pripravljalno tekmo proti Sturmu. Pred nami je obdobje, ki je kratko, a hkrati dolgo. Precej je treba postoriti. Ishaq Rafiu še ni v stanju ustrezne telesne pripravljenosti, tvegali bi morebitno poškodbo in smo se odločili, da proti Radomljam še ne bo v kadru. Edini bo treniral tudi v ponedeljek in torek, ostali bodo imeli prosto. Potem pa od srede vsi skupaj začenjamo novo poglavje. Morda se vrne še kdo izmed igralcev, ki so dlje časa izven igrišča. V nadaljevanju sezone bomo kadrovski močnejši, verjamem, da tudi fizično in taktično.”

10.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
27
Celje
19
Luka Koper
18
Maribor
14
DNŠ Mura
13
Domžale
12
Bravo
10
Radomlje
10
Gorica
8
Tabor Sežana
7