Članek
Josip Iličić pripravljen na jesenski finiš
VERJAMEM, DA LAHKO IZPIŠEMO LEPO ZGODBO
Foto: Grega Wernig
Josip Iličić. Po sedmih tednih nove vijol’čne zgodbe, ki je prinesla neprecenljive dodatne razsežnosti skupnemu projektu in v pričakovanju zanimivega jesenskega finiša, ko bomo vseh 270 minut odigrali v Ljudskem vrtu, je na novinarski konferenci v klubskih prostorih spregovoril o najaktualnejših temah.

O vrnitvi po poškodbi in popolni osredotočenosti na jesensko končnico…

“Cilji Maribora so jasni, razmišljati zmagovalno. Vedno in ob vsaki priložnosti. Vseh 36 tekem v prvenstvu je enako pomembnih, saj vsaka prinaša nekaj novega. Moramo se ustrezno obnašati, z zavedanjem, da smo Maribor, najboljši klub v Sloveniji in da nam mora biti cilj, da zmagujemo. Prišel sem z namenom, da napredujemo, postanemo boljši. Kar je bilo v prejšnjem obdobju, je že pozabljeno. V torek nas čaka nova tekma, na kateri želimo zmagati. Nato še na dveh do zimskega premora. Prepričan sem, da bomo uspešni v svojem namenu in da bomo nadaljevali z zmagovitim nizom.”

O trenutni pripravljenosti…
“Odlično se počutim. Zavedam se, da še nisem na ravni, ki bi si jo želel. Hočem maksimalno oddelati te 3 tekme, ki so še preostale do zime. Potem pa me čaka novo poglavje. Že nekaj let nisem oddelal zimskih priprav, upam, da ne bom imel težav z zdravjem in bom lahko opravil vse po načrtih. Veseli me, da je poškodba, ki me je ustavila pred prekinitvijo prvenstva, za menoj. Zadnji treningi so pokazali, da nisem padel iz ritma. Sem na voljo trenerju in skušal bom pomagati, da poskrbimo za uspešen zaključek jeseni. Reprezentančni premor lahko veliko prinese, sploh s fizičnega vidika. Izkoristili smo ga za okrevanje in dvig pripravljenosti. Tudi sam sem bil med igralci, ki smo se ukvarjali s poškodbami. To je za nami in se veselimo novih izzivov. Ob tem pa nam je premor omogočil, da smo se lahko še bolj povezali med seboj med treningi, ob skupnem preživljanju časa. Toda seveda bo le rezultat pomenil odraz tistega, kar smo opravili.”

O dosedanjih tekmovalnih minutah na slovenskih igriščih…
“Moje stališče je, da vsak dela tisto, kar najboljše zna. Skušam prispevati svoj delež in olajšati soigralcem zadeve, kot jih tudi oni meni. Dobro smo se ujeli med seboj, vsak trening je nekaj novega. Obračam nov list v moji karieri, a se, tudi če sam nekoliko starejši od preostalih fantov, še vedno lahko vsak dan nekaj novega naučim o nogometu. Nisem egoist. Nisem prišel nikomur dokazovat, da sem glavni igralec, ampak sem prišel pomagat. Osredotočiti se moramo predvsem nase, z razmišljanjem, kako do napredka. Hočem to miselnost prenesti tudi na soigralce, vsi skupaj moramo stremeti le k temu, da bomo iz tekme v tekmo boljši. Če bomo vedno stoodstotni, nam tekmeci v slovenski ligi ne bodo konkurenčni.”

O tekmi proti Muri, ki je ob uradnem začetku novega poglavja v vijoličastem ostala v posebnem spominu…
“Bilo je zapisano že pred tekmo, da se bo to zgodilo. Fantje so mi omogočili, da sem lahko dal piko na i. Tukaj se vidi značaj ekipe, s potrditvijo, kako si lahko pomagamo med seboj. Občutki ob ponovni vrnitvi na igrišče so bili lepi, predvsem zaradi zmage. Sem človek, ki rad zmaguje. Tudi na treningih. Takšna je moja miselnost, s tem namenom sem prišel v Maribor. Da se veselim, osvajam lovorike in da skupaj izpišemo eno lepo zgodbo.”

O dodatni razsežnosti, ki jo je naša skupna zgodba dobila v Italiji…
“Glavna novica po tekmi z Muro je bila moja vrnitev. Tudi tisti, ki pred tem niso tako podrobno spremljali, so ob objavah pogledali, za kaj gre, kaj se dogaja. Z mojo vrnitvijo je tudi klub dobil na dodatni gledanosti, a na te zadeve moramo predvsem gledati kot dodatno priložnost. Priložnost za fante, da ob nenehnem dokazovanju lahko pridejo do ravni, ki je neprimerljiva s slovensko ligo. Znanje, ki ga kažejo, lahko prenesejo v tujino. Tudi mene je dosedanja kariera naučila, da ne potrebuješ veliko, da pokažeš, da lahko nekam prideš. Meni se je zgodilo pred dvanajstimi leti, zato sem se vrnil v Maribor, ker mi je omogočil izkorak na višjo evropsko raven, ki lahko v prihodnje čaka tudi katerega izmed preostalih fantov.”

O še dodatni utrditvi odnosa z navijači…
“Eden izmed razlogov, ki je pomenil preskok oz. je privedel do lažje odločitve o vrnitvi, je povezan z ljubeznijo do kluba, do navijačev. Maribor je poseben zaradi tega, ker je vedno imel podporo navijačev. Lažje je igrati pred polnimi kot praznimi tribunami in to je za vse nas le še dodaten motiv.”

In o zaključku jesenskega dela sezone s tremi zaporednimi tekmami na domačem igrišču…
“Pričakujem, da bomo nadaljevali, kjer smo se ustavili. Vremenske razmere ne smejo pomeniti izgovora, prav tako ni pomembno, kdo je na nasprotni strani. Na našem igrišču bodo pogoji za igro odlični tudi v decembru, o tem ni dvoma. Želimo zmagovati in se zavedati, da je lepo, ko se zmaga, a že minuto po odigrani tekmi je treba pozabiti, kaj je bilo ter se usmeriti k naslednji. S prikazanim pa moramo priti do tiste točke, da se bodo morali v gostujočih ekipah, ki pridejo v Ljudski vrt, zavedati, da so prišli na naš stadion, kjer bodo težko dobili kakšno točko.”

32.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
48
Luka Koper
35
Celje
34
Maribor
33
Domžale
31
DNŠ Mura
31
Bravo
22
Gorica
13
Radomlje
13
Tabor Sežana
12