Članek
Rok Kronaveter, Rok Sirk in Altin Kryeziu zaključili zgodbo v vijoličastem, prav tako Rok Maher
PRVE POTEZE SO ŽE STORJENE
Foto: Drago Wernig
Dnevi tekmovalnega premora ne pomenijo popolnega zatišja. Sledi pestro kadrovsko dogajanje, prve poteze so že storjene. V pogovoru o najaktualnejših temah športni direktor Marko Šuler.

Najprej o oceni sezoni 2022/23…
“Neuspešna. Ne more in sme biti sprejemljivo, da smo končali prvenstvo na tretjem mestu. Na začetku sezone se je nabrala prevelika razlika, potem je sledilo uspešnejše nadaljevanje, ob koncu pa nam je ob prelomnih trenutkih zmanjkalo, da bi posegli višje. Po tako turbulentni sezoni je prva ugotovitev, da se kaj podobnega ne sme več ponoviti. Časa za objokovanje ni, zavedamo se, da smo pokazali in storili premalo. Samokritika je najboljši recept, a tudi zdravilo.”

O načrtih za novo vijol’čno obdobje…
“Temelji so dobri, hrbtenico ekipe imamo, seveda pa je treba zmanjšati nihanja in okrepiti moštvo na tistih igralnih položajih, ki so bili prešibki. Konkurenca te dela močnejšega, to je največji cilj sezone, ki je pred nami. Da okrepimo konkurenco in sestavimo boljšo ekipo. Sezona je maraton, s številnimi vmesnimi preizkušnjami. Edina in najboljša rešitev je konkurenčno moštvo, ki bo lačno uspehov. Iskali in dodali bomo igralce, ki ustrezajo merilom. Ne bomo gledali, od kod kdo prihaja in koliko je star.”

Najprej na temo kadrovanja o odhodih…
“Z nekaterimi igralci smo se oz. se bomo razšli. Rok Kronaveter in Rok Sirk po izteku pogodb zaključujeta zgodbo v vijoličastem. Glede odnosa jima ne moremo ničesar očitati, bila sta zgledna profesionalca od prvega do zadnjega dne. Pustila sta pečat, predvsem Kronaveter, ki je prispeval velik delež ob osvojitvi naslova državnega prvaka v prejšnji sezoni. Zahvaljujemo se jima za vse trenutke, ki smo jih preživeli skupaj. To je tisti poklicni del nogometa, ko je treba povleči določene poteze. Obema želim veliko sreče na nadaljnji poti, saj verjamem, da v nogometu še nista rekla zadnje besede. Tretji, ki ne bo več član moštva ob ponovnem zboru, je Altin Kryeziu. Pogovorili smo se, našli rešitev in se dogovorili o zaključku sodelovanja. Altin je hvaležen za ponujeno priložnost, ki pa je tudi zavoljo poškodb ni uspel boljše izkoristiti. Najprej mora biti zdrav, da lahko prikaže, kaj zmore na igrišču in mu lahko zaželimo več sreče ob novem izzivu. Potrdim pa lahko še eno odločitev. Rok Maher, ki je bil na posoji v Slovenski Bistrici, ob izteku pogodbe ne bo podpisal nove oz. se nismo odločili za podaljšanje in mu prav tako želimo uspešno nadaljevanje razvojne poti.”

O predvidenih prihodih…
“Zvrstilo se bo kar nekaj odhodov, a tudi prihodov. S tremi, štirimi igralci smo že v zaključni fazi dogovorov. Imen ne bi razkrival, saj vsa prvenstva še niso končana in je treba počakati na razplet. Spremembe so nujne, hočemo več, sezona, kot je za nami, se ne sme več zgoditi. Pripeljali bomo načrtne okrepitve, potrebujemo pa tudi ustrezen odziv zdajšnjega moštva. Fantje so sposobni več. Če je ta ista ekipa vmes uspevala zmagovati v seriji, imamo temelje, na katerih lahko gradimo. Tudi glede na zanimanje tujih klubov imamo potrditev, da fantje premorejo kakovost. Je pa to treba potrjevati iz tekme v tekmo. Oddelati, potrpeti moramo skozi pripravljalno obdobje, da bo lažje v sezoni. Ogromno dela je pred nami. To bo nov izziv. Vemo, kakšno pot smo izbrali pred enim letom. Vedeli smo, da bodo na tej poti tudi nihanja. Podobne zgodbe se dogajajo tudi v večjih klubih. Včasih gre ta proces hitreje, včasih traja dlje. Treba je zavihati rokave in storiti vse, da bomo v naslednji sezoni spremljali Maribor v neprimerno boljši podobi.”

… in o zadevah, ki sledijo. O trenutno treh najbolj izpostavljenih igralcih glede prihodov/odhodov, Vipotniku, Toliću in Božiću.
“Pri vseh je trenutno še prehitro za konkretnejše informacije, trenutno stanje je nespremenjeno. Vipotnik je član NK Maribor, s številnimi ponudbami, vendar prestop še ni izpeljan. Glede Tolića in Božića pa smo prav tako še v pogovorih. Želja, da ostaneta v Ljudskem vrtu, obstaja, ampak je dogovor odvisen od različnih okoliščin.”

52.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
73
Celje
67
Maribor
62
Domžale
52
DNŠ Mura
52
Luka Koper
50
Radomlje
44
Bravo
36
Gorica
27
Tabor Sežana
24