Članek
Pogled nazaj in naprej: s trenerjem o aktivnem odmoru in postavljanju temeljev za uspešnejšo novo sezono
TRDEN PRISTANEK ZA NOV VZPON
Prva faza po prvenstvu. Premor le za igralce, strokovno vodstvo je aktivno pri sestavljanju kadrovske križanke. Damir Krznar se ni napotil k obali ali kam na oddih, ampak nazaj v Maribor. Ob tej priložnosti smo opravili intervju s trenerjem za nkmaribor.com, ob pogledu nazaj in naprej.

Kakšna je po nekaj prespanih nočeh ocena sezone, kaj še izpostaviti, dodati glede na prve misli po zadnji tekmi?

“Noči niso mirne, ko se ozrem nazaj. Z razlogom, saj lahko celotno sezono v eni besedi ocenimo z dvojko. Nedvomno nismo naredili, kar sodi k ugledu Maribora. Okoli drugega, tretjega mesta ne bi veliko razpredal, ampak pokal je bil na dosegu rok in bi z njim veliko tega rešili. Sezono bi naredili kolikor toliko uspešno z osvojitvijo trofeje, ki jih je Maribor vajen. Morda bi s tem tudi prikrili določene zadeve, ki niso bile dobre in so se nam dogajale. Doživeli smo trden pristanek in ta ugotovitev, da nismo bili dobri, je lahko dobro izhodišče za naprej ter nov vzpon. Moramo se vsi skupaj močno potruditi, vodstvo, celoten klub in mi v strokovnem štabu ter moštvo nasploh kot neposredni proizvajalci, da se nam to ne zgodi tudi v prihodnji sezoni. Dejstvo je, da so bili navijači edina svetla točka skozi celotno sezono, saj so nas spremljali tudi v trenutkih, ko nam ni šlo in so nam dali tisto dodatno mero energije ter poguma ter popeljali do nekaterih pomembnih zmag. Moramo se jim oddolžiti v naslednji sezoni. Vsi, od prvega do zadnjega, moramo višje, boljše in močneje, da bi bila nova sezona lagodnejša, uspešnejša, da bomo konkurenčnejši in da vrnemo trofeje, kamor sodijo. Na vijoličaste hribe…”

Misija 2023/24 bo pomenila nov izziv. Po razpletu letošnje imamo obvezo izboljšati podobo v naslednji sezoni: v kolikšni meri drugačen Maribor lahko pričakujemo?
“Gledano v celoti je za nami neuspešna, a ni povsem zapravljena, zgrešena sezona. Pozitivno je, da smo znotraj moštva dobili nekaj posameznikov, za katere smo videli, da zmorejo. Kar je pozitivno, je tudi situacija z Vipotnikom, iz katerega smo iz igralca za število naredili dober projekt. Dobili smo prvega strelca lige iz kluba, ki je bil tretji, kar je redkost. Dosegli smo največ golov, kar tudi pomeni pozitiven temelj za v prihodnje. Moramo se kadrovsko okrepiti in še bolj intenzivno delati na fazi obrambe, da zapremo dostop do naših vrat. Slog igre, ko smo precej odprti, omogoča tekmecem priložnosti v tranziciji. Imamo pa dovolj prostora za napredek in to moramo narediti. Ne smemo zgrešiti pri okrepitvah, potem pa se lotiti dela. Od prvega dne priprav moramo bolj trdno, močneje in - bom kritičen tudi do sebe - morda nekoliko strožje. Vse z namenom, da bo ekipa bolj resna, trdna in močnejša.”

Potrjeno je, da nekaterih dosedanjih članov ekipe ne bo več zraven. Moštvo bo doživelo korenite spremembe. Kaj je trener v pogovoru s športnim direktorjem zapisal na seznamu želja, kateri igralni položaji sodijo med prednostne pri iskanju okrepitev?
“Veliko novih obrazov smo predvideli, omenil sem osem, devet igralcev, med katerimi bi nekoga želel videti tukaj. Športni direktor je že podal predloge in našel pet, šest zelo zanimivih posameznikov. Morebitne okrepitve lahko razvrstimo v tri kategorije. Nekaj, kar je dosegljivo, nekaj, za kar se bomo borili in najbrž nekaj, kar bo morda tudi nemogoča misija. A dokler ne vprašaš in ne poskusiš, ne veš. Seznam je širok. Menim, da sta dva igralca že pred zaključkom dogovora, kar je zelo pomembno. Okrepiti se želimo na levem bočnem položaju, iskali bomo tudi zadnjega zveznega igralca, napadalca in ofenzivnega vezista. Poskusili bomo pripeljati tudi vsaj enega krilnega napadalca. Bilo bi dobro, če bi izbrali desničarja za levo stran. Najboljše pa igralca s takšnimi značilnostmi, da bi lahko igral na obeh straneh. Kar bo izvedljivo in kdaj, bomo videli. Ali takoj na začetku priprav ali nekoliko pozneje. Seveda bi želel videti, da jih bo čim več z nami že od začetka priprav, saj te niso predolge in je mogoče veliko opraviti. Formo pa lahko brusimo tudi skozi začetni del prvenstva. Verjamem, da bomo našli dobra nadomestila za igralce, ki so odšli in da bomo konkurenčni. To je naša obveza.”

Kakšen je načrt poletnih priprav, kaj čaka ekipo ob vstopu v novo poglavje?
“Načrt je razdelan. 9. junija se dobimo na skupni večerji, ko se znova zberemo, pozdravimo in gremo v dobrem ozračju na prvi trening, 10. zjutraj. V začetnih dveh, treh tednih bomo imeli dvojni program, s po dvema treningoma dnevno. Predvidenih je pet tekem, prva bo 17. 6. Nato se med 19. in 26. 6. selimo v Moravske Toplice na osrednji del priprav, kjer bomo delali tudi na socializaciji. Verjamem, da bomo do tedaj že imeli več novih obrazov in bo priložnost, da se povežejo med seboj ter se ustvari ‘klapa’, ki je zelo pomembna, da si lahko uspešen. Potem pa po vrnitvi domov sledita še zadnji dve preizkušnji in zaključni del priprav na prvo kvalifikacijsko tekmo za evropsko konferenčno ligo ter za tisto, kar je nam najpomembnejše, začetek prvenstva.”

52.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
73
Celje
67
Maribor
62
Domžale
52
DNŠ Mura
52
Luka Koper
50
Radomlje
44
Bravo
36
Gorica
27
Tabor Sežana
24