Članek
Trenerjev napovednik sobotnega derbija v Stožicah z dodatno sporočilnostjo
NE OBUPAJ IN NE ODNEHAJ!
Foto: Drago Wernig
Prvoligaško tekmovanje je nazaj, novo poglavje odpiramo z derbijem. Med odštevanjem do sobotnega večera v Ljubljani o vijol’čnem načrtu ob pogovoru s trenerjem.

“Za nami sta dva pestra delovna tedna, ločili smo del priprav s poudarkom na ‘fiziki’ in taktiki. Čaka nas derbi kot velik izziv, ki ga bomo, verjamem, dočakali ustrezno pripravljeni in z veliko željo, da krivuljo naših zadnjih iger obrnemo navzgor,” je v napovedniku nadaljevanja sezone poudaril Damir Krznar.

Motiva ne manjka. Zaradi želje po vračanju na pozitivne tirnice in tudi prekinitve negativne tradicije na zadnjih gostovanjih v Stožicah.
“Vsak dvoboj med Mariborom in Olimpijo, ne glede na položaj na lestvici, je derbi. V derbiju pa favorita ni. Vedno lahko pride do izraza tudi dejavnik domačega igrišča, takšnih ali drugačnih okoliščin. Statistika, ki govori o razmerju medsebojnih tekem v Ljubljani od leta 2019, pa nam morda celo ustreza, saj obstaja pri teoriji velikih številk tudi tisti drugi del. Enkrat se bo zgodilo…”

Kadrovske novice med zaključnim delom priprav niso spodbudne…
“Še vedno imamo težave s poškodbami. Ob Jakupoviću menim, da tudi naš kapetan ne bo mogel nastopiti, Milec se ubada z bolečinami v hrbtu. Soudani še ni nared za nastop, prav tako Kolar. S tem je nekoliko zmanjšan manevrski prostor v ofenzivnem delu, a je zdaj Castro v določeni prednosti pred ostalimi. Imamo pa tudi pozitivno informacijo, od ponedeljka s polno obremenitvijo znova vadi Iličić, ki vedno prinese nekaj naši igri. S svojo kreativnostjo omogoča drugačne rešitve in veliko pomeni moštvu.”

Analiza nasprotnika: koliko je Olimpija drugačna pod taktirko novega trenerja v primerjavi s prejšnjo sezono?
“Določene zadeve so podobne. Razlika je denimo v prebujenju Nukića, ki znova igra in je pridobil trenerjevo zaupanje. Še vedno so napadalno usmerjena ekipa, ki dosega veliko zadetkov. A jih precej tudi prejema. Po nekaterih značilnostih se zdaj razlikujejo, saj pogosto igrajo z dvema zadnjima zveznima igralcema. Še vedno imajo v fazi otvoritvi igre, začetka napadov podobna načela, a je opazen tudi rokopis novega trenerja.”

Trenerjev pogled na trenutno vijol’čno stanje?
“Skušam realno gledati na zadeve. Stanje ni dobro, ni pa katastrofalno. Drži, da smo nanizali serijo brez zmage. Rogaške ne bom več omenjal, proti Domžalam smo igrali slabo, proti Celju pa smo imeli v celotni sezoni, tudi če prištejemo evropske preizkušnje proti Maltežanom in Luksemburžanom, največ vstopov v zadnjo tretjino ter kazenski prostor nasprotnika. To je nekaj, kar lahko izpostavimo in za kar se lahko oprimemo. Gre za določen pokazatelj, hkrati pa pomeni izziv za nas kot strokovni štab, da izboljšamo učinkovitost. Seveda pa so številke tiste, ki so najbolj merodajne, o tem ni dvoma. Razumljivo nismo zadovoljni s podobo lestvice in našim točkovnim izkupičkom. Morali bi imeti več točk. Situacije so pogosto podobne, nikdar pa povsem enake. Zaznali smo, da smo zašli v problematiko, ki je bila opazna že med prejšnjo sezono. Ob skoraj podobni fazi sezone. Ne bom rekel, da je šlo za ravnodušnost, ampak se je zgodilo, da so se fantje prepustili situaciji in prav s tem, kako spremeniti stanje duha, miselnost, smo se največ ukvarjali v prejšnjih dveh tednih."

Kateri dejavniki bi lahko tokrat odločili derbi?
"Veliko jih je. A bom povedal, kaj pričakujem od svoje ekipe. Da v nobenem trenutku ne odneha! Od prve do zadnje minute, ne glede na vmesni rezultat, ne smemo odstopiti od našega načrta, igre. Z mislijo, da je vse v naših rokah in tako se moramo postaviti. Ne bomo se obnašali, kot da bi se vnaprej predali. Ni lepšega, ko sam odločaš o svoji usodi. Moramo se zavedati, da pomoči od zgoraj ne bo. Če bo, pa jo moraš sam izzvati. Zato velja v soboto in na vseh prihodnjih tekmah: nikoli ne obupaj in ne odnehaj!”
11.krog LESTVICA
STRELCI
Celje
23
Olimpija
19
Luka Koper
18
Bravo
17
Maribor
14
DNŠ Mura
13
Aluminij
10
Domžale
8
Radomlje
8
Rogaška
8