Članek
Poraz v Lizboni
SPORTING - NK MARIBOR 3:1 (2:1)
Sintayehu Sallalich: neizprosni dvoboji v Lizboni
Foto: vidrihmiha.si
25.11.2014, Lizbona, stadion Jose Alvalade. UEFA Champions League, skupina G, peti krog. 35.000 gledalcev. Glavni sodnik: Craig Thompson. Pomočnika: William Conquer in David McGeachie. Četrti sodnik: Francis Connor. Dodatna sodnika za goloma: Kevin Clancy in Brian Colvin (vsi Škotska). Delegat: Jose Luis Lopez Serrano (Španija). Kontrolor sojenja: Terje Hauge (Norveška).

SPORTING: Rui Patricio, Cedric, Mauricio, Oliveira, Jefferson, Carvalho, Joao Mario (od 82. Martins), Adrien Silva, Mane (od 66. Carrillo), Nani, Slimani (od 75. Montero). Klop: Marcelo, Martins, Montero, Capel, Carrillo, Sarr, Jonathan Silva. Trener: Marco Silva.

NK MARIBOR: Handanović, Stojanović, Rajčević, Arghus, Mejač, Sallalich (od 69. Bohar), Filipović, Mertelj, Vršič (od 46. Ibraimi), Tavares, Zahović (od 76. Mendy). Klop: Cotman, Živko, Viler, Ndiaye, Bohar, Ibraimi, Mendy. Trener: Ante Šimundža.

Strelci: 1:0 Mane (10), 2:0 Nani (35), 2:1 Jefferson (42, avtogol), 3:1 Slimani (65)

Rumeni kartoni: Tavares (40), Stojanović (49), Arghus (61), Cedric (61)

Tribune se polnijo, skupaj bo tekmo spremljalo 35000 gledalcev, od tega 680 naših navijačev. Znani sta že obe postavi, pri nas bo tekmo na klopi začel Agim Ibraimi, saj mu je pljučnica odvzela preveč moči in ni pripravljen za igranje vseh 90 minut. V začetni enajsterici ni niti Mitje Vilerja, ki je staknil lažjo poškodbo med sobotnim dvobojem s Koprom. Na levi strani obrambne vrste bo Aleš Mejač, na krilnih položajih v zvezni vrsti Sintayehu Sallalich in Dare Vršič, v konici napada pa naveza Marcos Tavares-Luka Zahović. Bolezen se je lotila Marka Šulerja, tako da je v kadru Žiga Živko. Začetek velikega obračuna v Lizboni ob 20.45.

Potek tekme
1' - naši nogometaši nocoj v rumeni opremi in prvi s sredine igrišča, gremo!

1:0 Carlos Mane (10)
Želje o onemogočanju začetnega pritiska se, žal, niso uresničile. Gostiteljem je prva konkretnejša akcija prinesla tudi vodstvo.Jefferson je prodrl po levi strani in poslal oster predložek po tleh v sredino, kjer je do strela prišel Carlos Mane in žogo potisnil v prazno mrežo.

19' - nogometaše Sportinga je vodilni zadetek sprostil. Cedric je poskušal s strelom od daleč, Handanović je bil pripravljen in je njegov poskus odbil.
23' - gostitelji so se znašli v novi priložnosti, po predložku Jeffersona sta v kazenskem prostoru trčila Handanović in Slimani, žoga je prišla do Maneja, ki je iz neposredne bližine zadel prečko, a zaslišala se je piščalka sodnika.

2:0 Nani (35)
Sporting je uspel podvojiti svoje vodstvo. Po dolgi akciji je do žoge v kazenskem prostoru prišel Nani, ki je dolgo iskal položaj in predvsem prostor za strel. Njegov prvi strel je z drsečim posredovanjem blokiral Rajčević, toda Portugalec se ni predal in je v drugo našel centimeter prostora ter žogo pospravil za hrbet nemočnega Handanovića.

40' - glavni sodnik Craig Thompson je pokazal prvi rumeni karton na tekmi, po prekršku nad Williamom Carvalhom ga je dobil kapetan Marcos Tavares.

2:1 JEFFERSON (42, AVTOGOL)
GOOOOL!!! Prednost Sportinga je zmanjšana, zasluženo! Naši nogometaši so izpeljali bliskovito akcijo, Mejač je pobegnil po levi strani in poslal oster predložek v sredino, kjer se je ob vtekajočem Luki Zahoviću slabo odzval branilec Jefferson in žogo poslal v lastno mrežo.

45' - četrti sodnik Francis Connor je pokazal, da se bo v prvem polčasu igrala še minuta sodnikovega dodatka.

KONEC PRVEGA POLČASA

Zaradi tehnične napake so na stadionu ugasnili žarometi. Dokler težave ne bodo odpravljene, se tekma ne more nadaljevati, ekipi sta ostali v slačilnicah...

Tekma se bo nadaljevala, a še pred začetkom drugega polčasa bodo nogometaši opravili 10 minutno ogrevanje.

46' - začetek drugega polčasa s 50-minutno zamudo in menjavo v naših vrstah. namesto Vršiča je vstopil Ibraimi.
49' - še drugi rumeni karton na tekmi, zaradi prekrška nad Nanijem ga je dobil Stojanović.
56' - prvi poskus v drugem polčasu je pripadel našim igralcem, z razdalje je ciljal Filipović, žoga je zletela čez prečko.
61' - na igrišču so se zanetile tudi prve iskrice. malce je zavrela kri Arghusu in Cedricu, vse skupaj je hitro rešil glavni sodnik Thompson, ki je obema pokazal rumeni karton.

3:1 Slimani (65)
V trenutkih terenske premoči Maribora, ko je kazalo, da lahko naši nogometaši pridejo do izenačenja, je zadel Sporting. Po izgubljeni žogi je sledil hiter protinapad zelenih, Joao Mario je s predložkom našel Nanija, ta je z glavo odložil žogo Slimaniju, ki je z natančnim udarcem zadel za 3:1.
 
67' - Slimani bi skorajda dosegel še drugi zadetek v razmaku dveh minut. toda ni mu uspelo, po njegovem strelu z glavo je odlično posredoval Handanović.
70' - priložnost za znižanje zaostanka, po predložku Ibraimija je do strela z glavo prišel Filipović, toda Patricio je njegov strel ukrotil.
76' - Handanović je znova odlično posredoval. v priložnosti se je znašel Joao Mario, toda mariborski čuvaj mreže je s pravočasno reakcijo dovolj zaprl kot in ni dovolil žogi, da bi še enkrat končala v mreži.
80' - odlična priložnost za Maribor. Tavares, Bohar, Filipović in Mendy so stekli v protinapad proti dvema branilcema Sportinga, toda podaja Mendyja ni našla Filipovića in priložnost je splavala po vodi.
80' - Stojanović se vrača na igrišče po zdravniški oskrbi, do konca bo igral z zlomljenim nosom
81' - Handanović dokazuje, da je v zares izvrstni formi, uspel je obraniti tudi strel Carrilla iz neposredne bližine.
83' - poskus Nanija z glavo je zletel mimo leve mariborske vratnice.
85' - še enkrat je poskusil Nani, znova nenatančno.
90' - priložnost za Maribor, prosti strel je izvajal Ibraimi, vratar Sportinga Rui Patricio je zgrešil žogo, toda nihče od naših nogometašev je ni uspel poslati v mrežo.
90' - igralo se bo še tri minute.
92' - še ena obetavna situacija v kazenskem prostoru Sportinga. Mendy je lepo sprejel žogo, nato pa ni bil natančen pri zaključku.
93' - nekaj sekund pred zadnjim sodnikovim žvižgom je do odlične priložnosti prišel Carrillo, a Handanović je še enkrat več fantastično posredoval.

KONEC TEKME
19.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
45
Olimpija
36
Aluminij
30
Domžale
27
Celje
26
DNŠ Mura
24
Gorica
22
Rudar
18
Triglav
16
Krško
15