Članek
Zaključek tekmovalnega programa v Turčiji
NK MARIBOR - ZENIT 1:3 (0:2)
Foto: Drago Wernig
10.2.2018, stadion Mardan. Glavni sodnik: Igor Česnokov. Pomočnika: Yernar Kussaynov in Jevgenij Kolyev (vsi Kazahstan).

NK MARIBOR: Handanović, Milec, Ivković (46' Rajčević), Šuler, Kolmanič (46' Hodžić), Dervišević (85' Vrhovec), Pihler (72' Ahmedi), Hotić (80' Vršič), Bajde (62' Kramarič), Bohar (85' Žugelj), Tavares (65' Zahović). Klop: Obradović, Hodžić, Rajčević, Koblar, Doumbia, Žugelj, Horvat, Uskoković, Vrhovec, Kramarič, Ahmedi, Vršič, Zahović. Trener: Darko Milanič.

ZENIT: Lunev, Smolnikov, Mevlja, Mammana, Criscito, Erokhin, Paredes, Kuzyaev, Rigoni, Kokorin, Zabolotnyi. Igrali so še: Lodygin, Kaplenko, Pletnev, Poloz, Noboa, Terentjev, Kakkoev, Skrobotov, Žirkov, Driussi, Kranevitter. Trener: Roberto Mancini.

Strelci: 0:1 Rigoni (14), 0:2 Kokorin (32), 1:2 Tavares (49), 1:3 Pletnev (81)

Ob koncu priprav v Turčiji še peta in hkrati tudi najzahtevnejša tekma. Ruski Zenit z zvezdniško zasedbo ob argentinskem pridihu in pod vodstvom Roberta Mancinija bo pomenil zadnji test pred vrnitvijo domov. V naši ekipi znova Bohar, ob Mešanoviću pa bo v izogib tveganju zaradi lažje poškodbe manjkal tudi Mlakar.

Potek tekme
1' še zadnjih 90 minut ob turški obali

0:1 Rigoni (14)
Vodstvo za rusko moštvo, strelec Rigoni po pravočasnem vtekanju v kazenski prostor. Ob soočenju s Handanovićem je poskrbel za natančen zaključek.

24' Kokorin z atraktivnim poskusom, žoga mimo desne vratnice
26' po nekaj napadih, ko nam je zmanjkala natančnejša zadnja podaja, do zaključka Tavares, po samostojni akciji z 22, 23 metrov čez prečko
29' daljšo akcijo našega moštva je zaključil Hotić, po poskusu z razdalje na pravem mestu vratar Lunev

0:2 Kokorin (32)
Povišanje vodstva. Po protinapadu je z desne strani podal Smolnikov, na robu kazenskega prostora se je žoga odbila do Kokorina, ki jo je natančno poslal v levi spodnji kot.

36' prosti strel je izvajal Dervišević, Lunev na pravem mestu
37' ruski vratar na največji preizkušnji doslej, dober poskus Pihlerja z 20 metrov, Lunev je z nekaj težavami odbil žogo
42' Paredes iz prostega strela proti levemu kotu, Handanović z uspešnim posredovanjem
43' hitra, kratka kombinacija po kotu. Bohar do Hotića, ki se je z roba kazenskega prostora takoj odločil za udarec, žoga mimo leve vratnice

KONEC PRVEGA POLČASA

46' nadaljevanje tekme z dvema spremembama v obrambni vrsti: Rajčević namesto Ivkovića in Hodžić namesto Kolmaniča

1:2 TAVARES (49)
Zmanjšanje zaostanka. Po odvzeti žogi akcija kratkih pasov, na koncu Dervišević do Pihlerja, ki je preusmeril do Tavaresa in kapetan rutinsko po tleh mimo vratarja.

51' in 2 minuti pozneje bi že lahko bilo 2:2... Hodžić z leve strani v kazenski prostor, tekmecem je uspelo le kratko odbijanje do treh naših igralcev, ob Boharju in Pihlerju je udaril po žogi Hotić, čez prečko
60' prosti strel za Zenit, izvajalec Paredes, Handanović brani
62' menjava št. 3, Kramarič namesto Bajdeta
65' menjava št. 4, Zahović namesto Tavaresa
72' Ahmedi je zamenjal Pihlerja
80' vmes so tekmeci opravili 9 menjav, naša naslednja je Vršič namesto Hotića

1:3 Pletnev (81)
Po obdobju, ko so se na obeh straneh zvrstile menjave, povišanje vodstva. Po odvzeti žogi podaja do Pletneva, ki si je v kazenskem prostoru priboril položaj za udarec in natančno zadel.

90' enajstmetrovka! Po udarcu Vršiča je vratar Lodygin žogo kratko odbil, le do Zahovića, ki ga je Žirkov ustavil s prekrškom in sodnik je pokazal na belo točko. Vlogo izvajalca je prevzel Zahović, toda obramba ruskega vratarja.
90+1' Neverjetna končnica, nova enajstmetrovka! Tokrat po prekršku nad Žugljem. Še enkrat k žogi Zahović, spremenil je smer izvajanja, toda znova Lodygin uspešnejši.

KONEC TEKME
19.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
45
Olimpija
36
Aluminij
30
Domžale
27
Celje
26
DNŠ Mura
24
Gorica
22
Rudar
18
Triglav
16
Krško
15