Članek
Luka Koblar po zaupnici v Turčiji z dodatnim motivom čaka na svojo vijol'čno premiero
OD U7 LE Z ENO ŽELJO
"Jasno je, česa si vsak Mariborčan najbolj želi"
Foto: Grega Wernig
Priprave so v zaključni fazi, v soboto nas čaka generalka v Ljudskem vrtu (ob 17:00 proti Rudarju) in pri zgodbi o dosedanjem delu je čas za nekaj več besed o novem obrazu z večjo minutažo. V štirih tekmah v Beleku smo preizkusili različne zadeve, stalnica pa je postal 20–letnik na štoperskem položaju. Največ trenutkov na igrišču doslej v vijoličastem v članski konkurenci je dobil Luka Koblar (263 od skupaj 360 minut).

“Zelo sem vesel, da mi je trener namenil toliko minut in upam, da sem jih dobro izkoristil. Zaupanje mi veliko pomeni, vmes so se zgodile tudi nekatere napake, te bom skušal odpraviti s prihodnjim trdim delom. Lahko sem zadovoljen s pripravami in doslej ponujena priložnost bo zame le še dodaten motiv za nadaljnje dokazovanje,” zbrano kot na terenu tudi pred mikrofonom obveznost opravi produkt naše nogometne šole, ki se pogumno sooča z novo vlogo.

“Ves čas sem treniral z moštvom, nabiral dragocene izkušnje. Trener, vsi v strokovnem štabu in starejši soigralci so me usmerjali, spodbujali. Vsi so bolj izkušeni od mene, tako da mi pomagajo z dragocenimi nasveti, ki so mi prišli prav na treningih in tekmah.”

Otrok Maribora je tako vse bližje izpolnitvi največje želje.
“V Ljudskem vrtu sem od selekcije U7, sem Mariborčan in jasno je, česa si najbolj želim. Če bom tako nadaljeval, bi lahko dočakal tudi prvi članski nastop za NK Maribor. Ko se bo zgodil, bodo moje sanje uresničene. Če bo v derbiju, bo super. Če ne že na prvi tekmi spomladanskega dela, pa kdaj pozneje. Trdo bom delal še naprej in čakal na priložnost.“

Kaj pomeni igranje v vijoličastem ob večjih zahtevah, je že spoznal v mlajših selekcijah.
“Igrali smo v mladinski Ligi prvakov, takrat sem v tekmah skupinskega dela že občutil igranje na visokem nivoju. Odigral sem 5 tekem, po 2 proti Liverpoolu in Sevilli, 1 proti Spartaku. V prejšnji sezoni sem kot starejši s pravico nastopa igral obakrat za mladinsko ekipo proti Sigmi v kvalifikacijah za UYL, pred tem pa ves čas v vseh mlajših selekcijah kluba.”

Na igrišču je oster, nepopustljiv v dvobojih. Kakšen je Luka Koblar izven igrišča?
“Popolno nasprotje. Umirjen, veliko časa preživljam doma. Ob druženju s prijatelji, ki me želijo zvabiti večkrat na kavo, pa pogosto raje ostanem za domačimi štirimi zidovi, nimam posebnih hobijev. Res sem popolnoma osredotočen samo na nogomet. Tudi v zadnjih tednih, ko sem dobil več priložnosti za igro, se nič ni spremenilo. Ostajam skromen, posvečen svojim obveznostim. In se trudim, da napredujem v igri.”

Rast se je ustavila pri 193 centimetrih, a ga je med športi vedno zanimal le nogomet.
“Kot otroku so mi starejši govorili, naj se zaradi višine preizkusim v košarki. Toda nisem imel dileme, želel sem trenirati le nogomet.”

Kot nogometnega vzornika izpostavlja Sergia Ramosa. V predstavitvi novega kandidata za spomladanski del velja omeniti, da je bil zdajšnji branilec na začetku nogometne poti napadalec, pri enajstih, dvanajstih letih premeščen v obrambno vrsto.
“Šel sem skozi vse selekcije Maribora, vsi trenerji, ki so delali z menoj, so mi pomagali na razvojni poti. Izpostaviti pa moram iz obdobja v nogometni šoli Muamerja Vugdalića, ki je vztrajal pri meni, tudi v tistih mojih slabših trenutkih in ima velike zasluge, da sem zdaj tukaj.”

Prve prvoligaške korake v članski konkurenci je naredil v statusu posojenega nogometaša pri Aluminiju, kjer je v sezoni 2018/19 zbral 13 nastopov. Na sveti travi Ljudskega vrta, kjer si želi dočakati lastno premiero, pa je bil Luka Koblar že v prav posebni vlogi.
“Kot mlajši sem vse domače tekme spremljal s tribune, leta 2014 pa iz prve vrste (smeh). V vlogi pobiralca žog. V nepozabnem spominu sta ostali izkušnji proti Schalkeju in Sportingu, proti Chelseaju me ni bilo ob igrišču, ker smo se pobiralci iz nogometne šole menjavali med seboj. Ozračje na stadionu je bilo fenomenalno, kar je značilnost Ljudskega vrta in naslednja želja je dočakati trenutek, ko bi dobil priložnost, da prvič nastopim pred našimi navijači.”
32.krog LESTVICA
STRELCI
Olimpija
62
Celje
61
Maribor
58
Aluminij
51
DNŠ Mura
50
Bravo
44
Domžale
36
Tabor Sežana
34
Triglav
31
Rudar
10