Članek
Še odštevanje do derbija ob pogovoru s trenerjem (Stožice, nedelja, ob 20:45)
PRVA IZMED SEDMIH TEKEM FINALA
"Obe ekipi sta bili vmes v različnih stanjih, to je zdaj nova zgodba"
Foto: Grega Wernig
Derbi. Zadnji v tej sezoni. Sedem tekem do konca, ena točka razlike. Izhodišče dviguje temperaturo, spoznanje, da smo 100% v novem, pokoronskem obdobju pa utrjuje samozavest.

“Naredili smo, kar smo želeli in verjeli, da zmoremo. Šli smo tekmo po tekmo, vmes dočakali tudi spodrsljaje tekmecev. Ni lahko zmagati 4x zapored. Ni bilo lahko pred epidemijo, ni lahko zdaj. Prišli smo na točko zaostanka, zdaj odločamo sami o sebi in upam, da bomo tako nadaljevali,” ob zaključku priprav na nedeljski izziv Sergej Jakirović.

Kakšnih 90 minut pričakuje trener ob svoji premieri na derbijih, kako izkoristiti ta odličen trenutek ekipe ob zmagoviti seriji 4/4?
“Psihološko smo v dobrem stanju, zmage prinašajo dobro ozračje v in okoli kluba. Še vedno pa sem mnenja, da derbi ne bo odločal o prvaku. Je naslednja tekma v nizu, saj nas po derbiju čaka še 6 zahtevnih preizkušenj. Dobro smo se pripravili, imeli ves teden za izpolnitev delovnega načrta, kar je dobro, saj potem že prehajamo v ritem sreda-sobota in verjamem, da bomo delovali na igrišču kot doslej. Morda še boljše.”

Po nesrečnem zapletu na tekmi proti Rudarju med tednom še ni treniral Nemanja Mitrović, zanj je derbi izgubljen.
“Nemanja ima zlomljen nos in čaka na zaščitno masko. Želim, da igrajo igralci, ki nimajo nobenih težav, saj le tako lahko dajo maksimum. Imamo dovolj igralcev, fantje res dobro delajo, tako da bomo našli rešitev tudi za ta položaj.”

Spodbuden je pogled na prejšnje 3 derbije v sezoni: 1 zmaga, 2 remija, razlika v zadetkih 5:3.
“Zavedamo se, da je to preteklost. Obe ekipi sta bili vmes v različnih stanjih, to je zdaj nova zgodba. Pripravili se bomo kot doslej za vsako izmed prejšnjih tekem. Pritisk je vedno prisoten, a igramo nogomet, šport, ki ga imamo radi. Želimo zmagati in nadaljevati našo serijo. Poudarjam pa, da gre za prvo izmed sedmih tekem v 23. dneh. To dovolj pove o ritmu, ki nas čaka. Odločala bo večja širina kadra, manj poškodb ali kartonov. Vsake 3 dni bo treba zamenjati skoraj polovico ekipe. Kdor bo vztrajal z istimi igralci, bo v težavah, saj bo poraba energije velika. Zato je pomembno, da imamo energijo, ohranjamo svežino. Zaradi širine kadra smo v prednosti in upam, da bomo to izkoristili.”

Bo pa specifičen derbi, o tem ni dvoma. Nova realnost: brez gledalcev, navijanja, brez dodatnih čustev in energije s tribun.
“Zagotovo bo manjkal tisti naboj. Ogledali smo si posnetek zadnjega derbija, ko se je zbralo veliko gledalcev in se spomnili na tisti čar napolnjenih tribun. Nekaj gledalcev smo imeli v Kranju, vmes pa smo se v preostalih treh tekmah privadili na to, da so tribune prazne. Moramo se prilagoditi, drugače ne gre. Dogaja se marsikaj okoli nas, moramo biti previdni. Poslušali bomo navodila stroke, smo pa srečni, da sploh lahko igramo nogomet.”

Nedelja. Derbi. Stožice, ob 20:45. Žal brez podpore iz vijol’čnih sektorjev, le ob neposrednem prenosu na TV Slovenija 2.
13.krog LESTVICA
STRELCI
Maribor
25
Olimpija
24
Luka Koper
23
DNŠ Mura
22
Tabor Sežana
18
Celje
16
Domžale
13
Bravo
12
Gorica
10
Aluminij
10